6 Ιαν 2012

το δια ταύτα


Το βρώμικο μυστικό του νεοφιλελευθερισμού είναι ότι αυτές οι ιδέες της ταυτόχρονης οικονομικής και πολιτικής δημοκρατίας δεν ηττήθηκαν ποτέ σε μια μεγάλη μάχη ιδεών, ούτε καταψηφίστηκαν σε εκλογές. Παραμερίστηκαν με βίαια σοκ σε κρίσιμες πολιτικές συγκυρίες. Κι αν η αντίσταση ήταν ισχυρή, ηττήθηκαν με ανοιχτή προσφυγή στη βία-από τα άρματα μάχης του Πινοτσέτ, του Γέλτσιν και του Τενγκ Σιάο-πινγκ. 

 
ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΛΑΟΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΙΜΙΑ ΜΑΧΗ, Ο ΑΧΑΛΙΝΩΤΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ.

 
Χωρίς μια αφήγηση (όπως συνέβη σε πολλούς μετά την 11η Σεπτεμβρίου) είμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι απέναντι σε όσους είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν το χάος για να υπηρετήσουν τις δικές τους επιδιώξεις. Μόλις μια νέα αφήγηση μας προσφέρει μια προοπτική για τα γεγονότα που προκάλεσαν το σοκ, ξαναβρίσκουμε τον προσανατολισμό μας και αρχίζουμε πάλι να κατανοούμε την πραγματικότητα.. Οι ανακριτές που προκαλούν σοκ και παλινδρόμηση σε κρατούμενους καταλαβαίνουν πολύ καλά αυτή τη διαδικασία. Για αυτόν το λόγο τα εγχειρίδια της CIA επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι να αποκόπτονται οι κρατούμενοι από ο,τιδήποτε μπορεί να τους βοηθήσει να συγκροτήσουν μια νέα αφήγηση: από τις ίδιες τους τις αισθήσεις, από την επαφή με άλλους κρατούμενους, ακόμη και από την επικοινωνία με τους δεσμοφύλακες. «Οι κρατούμενοι πρέπει να απομονώνονται αμέσως» διευκρινίζει το εγχειρίδιο που εκδόθηκε το 1983. “Η απομόνωση τόσο η φυσική όσο και η ψυχολογική, πρέπει να επιβάλλεται κατά τη στιγμή της σύλληψης. Οι ανακριτές γνωρίζουν ότι οι κρατούμενοι μιλούν μεταξύ τους, ότι προειδοποιούν ο ένας τον άλλον για το τι θα τους συμβεί, ότι ανταλλάσσουν σημειώματα ανάμεσα από τα κάγκελα. Όταν συμβαίνει αυτό, εκείνοι χάνουν το πλεονέκτημα. Εξακολουθούν να έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν σωματικό πόνο, όμως έχουν χάσει τα 3 πιο αποτελεσματικά ψυχολογικά τους εργαλεία για να χειραγωγήσουν και να «σπάσουν» τους κρατούμενους: τη σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό και την έκπληξη. Χωρίς αυτά τα 3 στοιχεία, δεν μπορεί να υπάρξει σοκ.

Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνίες.. Όταν ο μηχανισμός του δόγματος του σοκ γίνει συλλογικά κατανοητός, είναι δυσκολότερο να αιφνιδιαστούν ολόκληρες κοινότητες, είναι δυσκολότερο να βρεθούν σε μια κατάσταση σύγχυσης, καθώς γίνονται πιο ανθεκτικές στα σοκ. Κρίσεις χρέους, κατάρρευση οικονομιών και η απειλή «να σε προσπεράσει η ιστορία» δεν προκαλούν πάντα το βαθμό αποπροσανατολισμού, φόβου και έκπληξης για να επιβληθεί η οικονομική θεραπεία-σοκ..Σε μερικές περιπτώσεις ωριμάζουμε - και μάλιστα γρήγορα- όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση. Η συλλογική ανάμνηση των σοκ του παρελθόντος έχει ως αποτέλεσμα τη σθεναρή αντίσταση στα μέτρα που μας παίρνουν..ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΔΟΜΗΘΟΥΝ, ΝΕΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ. Η ΜΝΗΜΗ.. ΤΟΣΟ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟΣΟΒΗΤΗΣ ΤΩΝ ΣΟΚ.

- Διαπραγματεύσου έχοντας πάρει την κατάσταση στα χέρια σου.. Δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά λευκές σελίδες ή καινούριες αρχές... το τετράδιο τέλειωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου