.. Και στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, παρόλο που στην εξουσία βρισκόταν ο Ρήγκαν και η Θάτσερ, οι οποίοι επηρεάζονταν από τις συμβουλές των παιδιών του Σικάγο, ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη Βρετανία και στις ΗΠΑ αυτή η ριζοσπαστική οικονομική ατζέντα, που είχε επιβληθεί με κτηνώδη βία στις χώρες τις Λατινικής Αμερικής.
Ο Φρίντμαν είχε οικοδομήσει το κίνημά του πάνω στην εξίσωση του καπιταλισμού με την ελευθερία, ωστόσο οι ελεύθεροι πολίτες δεν ψήφιζαν τους πολιτικούς που ακολουθούσαν τις συμβουλές του. Ακόμη χειρότερα, οι δικτατορίες, όπου απουσιάζει καταφανώς η ελευθερία, ήταν τα μοναδικά καθεστώτα που εφάρμοζαν στην πράξη το δόγμα της ελεύθερης αγοράς.
Πράγματι, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 δεν υπήρχε ούτε μία πολυκομματική δημοκρατία η οποία να έχει στραφεί ολοκληρωτικά προς την ελεύθερη αγορά..
Στις 2 Απριλίου 1982 η Αργεντινή εισέβαλε στα νησιά Φόκλαντ, απομεινάρι της βρετανικής αποικιοκρατίας. Το σύμπλεγμα των νήσων απείχε χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Βρετανία , ενώ το κόστος προστασίας και της διατήρησής του ως αποικίας ήταν μεγάλο. Ο πόλεμος έδωσε στη Θάτσερ την πολιτική κάλυψη που χρειαζόταν για να εφαρμόσει για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα ριζικού καπιταλιστικού μετασχηματισμού σε μια Δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία. Μεταξύ ’84-’85 η κυβέρνησή της ιδιωτικοποίησε τις British Telecom, British Gas, British Airways, British Airport Authority & British Steel ενώ πούλησε τις μετοχές της BP που διέθετε το κράτος. Αυτή η πραγματική «Επιχείρηση εταιρεία» είχε ιστορικές συνέπειες. Ο επιτυχής τρόπος με τον οποίο η Θάτσερ εκμεταλλεύτηκε τον πόλεμο στα Φόκλαντ αποτελούσε την 1η απόδειξη ότι το οικονομικό πρόγραμμα της σχολής του Σικάγο δε χρειαζόταν στρατιωτικές δικτατορίες και θαλάμους βασανιστηρίων για να προωθηθεί. Η Θάτσερ απέδειξε ότι, όταν σοβεί μια αρκετά σημαντική κρίση, είναι εφικτό να επιβληθεί μια περιορισμένη εκδοχή της θεραπείας-σοκ σε μια δημοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου